ANTALYA SAHİLLERİ ALARM VERİYOR

Antalya sahillerinde yürütülen "Plastiksiz Kıyılar, Plastiksiz Sular" projesi kapsamında hazırlanan rapor, plastik kirliliğinin alarm verici boyuta ulaştığını ortaya koydu. Rapora göre, küresel plastik üretimi yıllık 380 milyon tonu aşarken, bu miktarın 2039’a kadar iki katına çıkması bekleniyor. Özellikle tek kullanımlık plastiklerin doğada yüzlerce yıl kalarak ekosistemleri tehdit ettiği vurgulandı.
Plastik Atık Temizliği Devam Ediyor Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD) gönüllüleri, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) ve Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle Konyaaltı, Lara ve Belek plajlarında plastik atık temizliği gerçekleştirdi. EKAD Proje Koordinatörü Deniz Candaş, plastiğin günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline geldiğine dikkat çekerek, “Plastik kirliliği tüm ekosistemleri tehdit ediyor, besin zincirine karışan mikroplastikler insan sağlığını da tehdit ediyor” dedi.
Tek Kullanımlık Plastiklerin Ömrü Yüzyılları Buluyor Rapora göre, plastik poşet doğada 20 yıl, plastik şişe 450 yıl, plastik diş fırçası ve bebek bezi ise 500 yıl boyunca çözünmeden kalıyor. Alternatif malzemelerle plastik kullanımının azaltılabileceğini belirten Candaş, “Plastiksiz bir yaşam mümkün değil ancak daha sürdürülebilir alternatifler var” ifadelerini kullandı.
Plastik üretiminin hızla arttığına dikkat çeken rapor, kentleşme ve tüketim alışkanlıklarının bu artışı hızlandırdığını ortaya koydu. Plastik atıkların doğaya bırakılması, mikro ve nanoplastik kirliliğinin yayılmasına neden olurken, uzmanlar acil önlemler alınması gerektiğini vurguluyor.