KAVALOĞLU: "SABİT DÖVİZ KURUNA HAZİRANA KADAR DAYANIRIZ"

Her ay düzenlenen AKTOB Geleneksel Buluşması bugün Delphin Be Grand Lara Resort Otel'de yapıldı. AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu yaptığı konuşmada turizm sektörünün önemli konularına dikkat çekti. Kavaloğlu, döviz kurundan 2025 beklentilerine, küresel seyahat eğilimlerinden Airbnb konusuna kadar birçok konuda verileri değerlendirdi.

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği'nin (AKTOB) her ay düzenlenen geleneksel buluşması, bu ay Delphin Be Grand Lara Resort Otel'de gerçekleşti. AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu, dünya, Türkiye ve Antalya'nın turizm konularını, 2024 yılı değerlendirmesi ve 2025 yılı beklentilerini değerlendirdi. Kavaloğlu, 14. Uluslararası Resort Turizm Kongresi'nden mesajları ve yapılan anket çalışmasını da bir sunumla anlattı. Buluşmaya; sektör profesyonelleri, yatırımcıları,  finans sektörü, tur operatörü ve acente yetkilileri katıldı.

 

"HAZİRAN EYLÜL ARASINDAKİ KUR ÇOK DEĞERLİ"

Kaan Kavaloğlu, 2025 yılında turizmi etkileyecek başlıkları dile getirerek "Suriye'nin değişen yönetimini önemsiyoruz. Rusya ve Ukrayna çatışmalarının bitebilme ihtimali bile gözlerimizi ışınlıyor. ABD'nin yeni seçilen başkanı Trump'ın alacağı kararları hep birlikte takip ediyoruz. Sektör olarak bizi can evimizden vuran döviz kurları... Ülkemizin refahı için hep birlikte çalışıyoruz. Son dönemde ülkemiz için çok önemli olan ihracatçılarımız çok ön planda. Türkiye'de döviz kurundan sadece ihracatçılar etkileniyormuş gibi görünüyor ama siz de biliyorsunuz, bizim için döviz kurunun bu şekilde sabit gitmesi sürdürülebilir bir sistem yaratmıyor." dedi.

Kavaloğlu şöyle konuştu:

Biz gelirlerimizin yüzde 50'sini karlılıklarımızın yüzde 80'inini haziran-eylül ayları arasında yapıyoruz. Haziran ayına kadar dayanırız, ilk yarıyı sıkarız. Fakat haziran-eylül arasındaki kurlar bizim için çok değerli. Bunu her yerde dile getirmemiz gerekiyor.

Birleşmiş Milletler tarafından sunulan son raporlar'da 2019 yılında 1,5 milyar kişinin turizm hareketinin içinde olduğu görünüyor. O yıl bu rakam tüm dünyada Gayrisafi Milli Hasılanın 10,4'ünü temsil ediyordu. 2024 yılında beklenen rakam 1.53 ile 2019'un üzerine çıkabilmek, bu rakam dünyada GSMH’nın 10.6’sına tekabül ediyor.

Bizim için hedef ise 60 milyar gelir hedefliyoruz. Şu an GSMH içinde olan 4.6 olan payın yüzde 5’e çıkmasını bekliyoruz.

DÜNYADA 2025 NASIL GÖRÜNÜYOR?

2025 yılına geldiğimizde tüm segmentlerde bir artış bekliyoruz. Paket tatiller, kiralık tatil yerleri, cruise gibi seçenekleri değerlendirdiğimizde, 2025 yılında yaklaşık 955 milyar dolarlık bir seviye belirlendi. Bunun 443 milyar dolarını oteller temsil ediyor.

2025 TÜM DÜNYA TARAFINDAN İYİMSERLİKLE BEKLENİYOR

2029 yılında bahsettiğimiz turizm hareketliliği rakamlarının nereye geleceği ile ilgilli bir araştırma yapılmış,1 trilyon 114 milyar dolar olacak. Bu konuda baktığımızda herhalde 2025 yılı tüm dünya tarafından iyimsellikle beklenen bir yıl olarak göze çarpıyor.

Turizm gelirlerimizin tamamını dolar üzerinden düşünüyoruz ama biz çoğu pazar ve bölge için avro kullanıyoruz. Dolayısıyla dolar-euro paritesinin de 1=1’e yaklaştığını belirtmek isterim.

KÜRESEL SEYAHAT VE REZERVASYON EĞİLİMLERİ NEREYE GİDİYOR?

Çift haneli büyümeler artık ne bizim ülkemizde ne dünyada beklenmiyor. 2026 yılına kadar 6 ila 8 arasında görünüyor.

Toplam gelişme yüzde 6-8’de kalırken online rezervasyonlarda gelişmeyi çarpıcı bir şekilde paylaşmak istiyorum.

“GELENEKSEL SİSTEMLERLE ULAŞABİLECEĞİMİZ RAKAMLAR TIKANIYOR”

2029’da sistemin yüzde 51’i offline kanalları seçiyor. 2024 yılında bu oran yüzde 37 seviyelerine düşüyor. Sistem koşa koşa online’a geliyor. Bizim geleneksel sistemlerle ulaşacağımız rakamlar belli bir yerde tıkanıyor.

“Küresel otel rezervasyon eğitimleri nereye gidiyor?” derseniz, orada hala yüzde 45 etkinliğini koruyor. Genel sistem içerisinde yüzde 30'lu rakamlara düşmüştü ama 2024 yılında offline otel sistemi hala yüzde 45 etkisini koruyor.

Peki küresel uçak rezervasyon eğitimleri ne durumda diye bakalım. Burada sistem tamamen online’a teslim oldu. Seyahat sektöründe uçak bileti satın alma sistemi tamamen teknoloji aracılığı olabilir.

 

“YENİ NESİL TAMAMEN BUNU TERCİH EDİYOR”

Bu bir gerçek, Tüm dünyada gerçekliğini koruyor. Kısa süreli ev kiralayarak hatta uzun süreli kiralayarak bir tatil anlayışı tüm dünyada hakim. Organizasyonun tamamı burada online oluyor. Yeni nesil tamamen bunu tercih ediyor.

Güvenlik kaygısının yoğun olduğu bölgelerde hala otel sistemleri, offline sistemler daha değerli halde ama Kuzey Amerika ve Avrupa'da yaklaşık yüzde 71 oranla online sistemlerle gelişiyor.

“HOŞGÖRÜLÜ BİR SEKTÖRÜZ AMA AKILLI BİR SEKTÖRÜZ”

Bu konuyla ilgili kanunlar çıkması için çok ciddi bir çaba sarfettik. Bir STK Başkanı olarak sizlerden rica ediyorum, bunun takipçisi olalım. Hoşgörülü bir sektörüz ama akıllı bir sektörüz. Ekmeğimizi paylaşırız ama hep beraber aynı kurallarla rekabet edebiliriz. Dolayısıyla biz sadece beş yıldızlı, dört yıldızlı otellerin temsilcileri değiliz. Küçük ve orta ölçekli otelleri de düşünmemiz gerekiyor. Biz hem küçük hem orta ölçekli otellerin temsilcisiyiz.

Turizm sektöründe iş gücü ne durumda diye baktığımızda, bir büyüme görüyoruz.  2019’da 348 milyon istihdam gücü var. 2023-2024 yılları arasındaki artışa baktığımızda yüzde 400 artışa geldiğini düşünüyorum.

Olağanüstü hedefler koyuyoruz kendimize, 2034'te geleceği nokta 449 milyon. Otel yatırımları mı artacak, bu artış nasıl gelecek, Tempeteknoloji bu kadar gelişiyor, istihbarat acaba bu şekilde artabilecek mi? Beraber takipçisi olacağız.

“ÜLKEMİZİN BACASI SANAYİDE DEĞİL, TURİZM OLMAZSA ZOR DURUMDA KALIR”

Bizim ülkemizde turizm sektörünü farklı bir boyuta almak isteyen bir güruh var. Bizim bu sektörde 2 milyon üzerinde çalışanımız var. Yatırımcısıyla, yöneticisiyle, çalışanıyla iç içe geçmiş, çok güçlü bir sektör turizm sektörü. Bunu da lütfen her ortamda vurgulamaya devam edelim.

Ülkemizin bacası sanayide değil, bu sektör olmazsa ülkemiz bence çok zor durumda kalır. Onun için de turizmin her ortamda ne kadar değerli bir şey olduğunu anlatmamız gerekiyor.

RUSYA PAZARININ DEVAMLILIĞI BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

2024 yılında 3 milyon 909 bin rus misafiri ağırladık. Savaş halinin sürülmesine rağmen bizim hala bir numaralı kaynak pazarımız. Uçak maliyetlerinde inanılmaz bir artış var, özellikle bu sezon uçuşlarda. Bunun dengelenmesi gerekiyor. Otel dışı aktivitelerin de bir şehrin gelişmesi için ne kadar değerli olduğunu konuştuk. Dışarıda destek isteyen esnafımızın da bu pazardan payını alması gerektiğini vurguladık.

17 milyon insanı ağırlayan bir coğrafya burası. Dünyanın en güzel yeri olması ile birlikte bunu içselleştirmiş bir turizm sektörü var burada. Yaklaşık 15 milyon 914 bin yabancı gelmiş, ilk defa yurt dışında yaşayan Türkler 1 milyonu geçti.

Antalya Havalimanı bu yıl çok zor bir yıl geçirdi, Devlet Hava Meydanları'na teşekkür ediyorum zor bir bölgeydi. Yaşananları biz biliyoruz, bir kısmını paylaştık. Biz işi halletmeye yakınken işi bir daha böyle çatlatmaya çalıştılar. Sanki rakiplerimize ve bize negatif dönecek insanlara prim yaptığını bir şekilde sufle verdiler. Çok şükür, çok başarılı bir şekilde 2024 yılında Antalya Havalimanı'nımız bu işin altından kalktı.

Antalya Havalimanı şimdi yenileniyor, önümüzdeki mart nisan aylarında dört dörtlük, rahatlıkla 50 milyon kişi hizmet verecek şekilde bütün hazırlıkları yapılıyor.

“GAZİPAŞA ALANYA YATAK KAPASİTESİNİ BESLEYEBİLMELİ”

Alanya'da çok büyük bir yatak kapasitesi var. Alanya bizim en güzel yerlerimizden bir tanesi. Antalya Havalimanı, 17 milyon kişiyi ağırlarken Gazipaşa maalesef 286 milyon kişiyi ağırlıyor. Alanya'daki yatak kapasitesini besleyebilecek bir havalimanı haline vermesi gerekiyor.

Etiketler