Turizmde kalite yönetim sistemleri sertifikasyonu
Turizm Sektöründe Kalite Yönetim Sistemleri Sertifikasyonu
Bülent Dokuzluoğlu- BIX Kurumsal
Toplumların gelişmişlik düzeyi her ne olursa olsun, her toplum sürekli bir dinamizm ve değişme içindedir. Avcılık ve toplayıcılıkla yaşamını idame ettiren ilkel toplum, toprağı işlemeyi öğrenip geçimini topraktan sağlamaya başlamıştır. Bunun yanı sıra yerleşik hayata geçerek yaşamını düzene koymuştur. Tarım toplumu olarak adlandırılan bu dönemde, insan ve hayvan gücü, rüzgâr, güneş ve su gibi enerji kaynakları kullanılmış ve bunlara göre üretim araçları şekillenmiştir.
Ekonomiye tamamen tarım kesimi hâkim olmuştur. Toplumsal sınıfları soylular, din adamları, savaşçılar ve köleler oluşturmaktaydı. Bu dönemde artan nüfus daha fazla mal talep etmiş; malların dağıtımı önem kazanmıştır. Zaman içerisinde tüccarların işleri genişlemiş, ticaret şirketleri kurulmaya başlanmıştır. Ticaretin yoğunlaşması tüccar sınıfının toplum içinde sivrilmesine ve sermayelerinin artmasına neden olmuştur.
Matbaanın bulunmasıyla okur-yazarlık artmış, Rönesans tüm Avrupa’ya yayılmıştır. Aydınlanma çağında bilim alanındaki gelişmeler sanayi kesimine de yansımış, yeni enerji kaynakları, yeni makineler ve yeni yöntemler kullanılması, sanayi devriminin gerçekleşmesine neden olmuştur.
Sanayi devriminin gerçekleşmesinden sonra işletmelerin verimliliği artırmak ve işletme yönetim metodları bilimsel olarak gelişmeye başlamıştır. Bunlardan ilki Klasik Yönetim Kuramı (1911-1930) Frederick Taylor tarafından ortaya konulmuştur. 1911 yılında İşletmelerin Bilimsel Yönetimi kitabında Taylor sisteminde bir işi düşünme, yapma ve denetleme aşamalarının ayrı kişiler tarafından yapılması ilkelerini açıklayarak bugünkü kalite yönetim sisteminin temelini oluşturmuştur.
İkinci dönem Neo Klasik Yönetim Kuramı ile (1930-1960) Elton Mayo ve Abraham Maslow tarafından tanımlanmıştır. Yönetimin insancıl çalışma koşulları ve insana değer veren beşeri ilişkiler yaklaşımı ile başarılı olacağını savunmuşlardır. Ödüllendirme ve eğitiminin önemli olduğu belirtilmiştir.
- Dünya Savaşı Kalite kontrol işlemleri, üretim bölümünün sorumluluğundan ayrılarak bağımsız bir birim halinde işletme örgütü içinde yerini almıştır.
- Dünya Savaşı: “Toplam Kalite Kontrolü” anlayışı yaşama geçmiştir. Böylece kalitenin kontrolü, tasarım aşamasından başlayarak ara girdiler, proses içi ve son çıktı a şamalarını izlemek suretiyle geliştirilmeye başlanmıştır. 1950’li yıllarda başladığı kabul edilen bu çağa bilgi toplumu çağı denir.