ERMAN KAYAR YAZDI: TUR OPERATÖRLÜĞÜ VE YÖNETİMİ (4) – SONUÇ VE ÖNERİLER
Yazının önceki 3 bölümünde, tur operatörü konusunun temel terimleri ve işleyişi, handling sözleşmeleri, tur paketi süreçleri konuları ele alınmıştı.
Son bölüm olarak, daha verimli bir yönetim ile tur operatörlerinin finans, kârlılık, organizasyon, kurum hafızası ve marka değerleri konularına değinmeye çalışılacaktır.
Organizasyon
Büyük çaplı iş hacmine sahip olan tur operatörlerinde, organizasyon şemaları, departmanlar arası işleyiş, görev tanımları konularında çalışmalar ve uygulamalar yapılabilmektedir.
Ancak tur operatörlerinin büyük bir kısmı, çok büyük iş hacmine sahip olmayıp, bazılarında birkaç kişi ile ve kısıtlı departman sayıları ile varlıklarını sürdürmektedirler.
Tur operatörleri, iş hacimlerine bakılmaksızın, iç organizasyonlarını büyük operatörlerin uygulamalarındakilere benzer şekilde yapılandırabilirler. Böylelikle kurumsal olmasa da, insan kaynağının yönetim ve sorumluluğuna, henüz küçük çaplı iş aşamasındayken büyük bir adımla başlayabilirler.
Turizm her aşamasıyla ve tüm bileşenleri ile büyümeye başladığında, ülke, şehir, destinasyon veya şirket bazlı düşünüldüğünde; ivmelenmesi yüksek bir sektördür. Bu sebeple, ileriki zamanlardaki büyüme potansiyeli de dikkate alınarak, organizasyonun her aşamada yapılandırılıp gözden geçirilerek büyütülmesi, tur operatörü için önemli bir adımdır.
Kurum Hafızası
Tur operatörünün zaman içerisinde, partner özel kurumlar ile veya bulunduğu ülkenin devlet kurumları, regülatör diğer kurumları ile olan ilişkileri kurum hafızasının bir parçasıdır.
İmza edilen sözleşmeler, faaliyette bulunulan turizm alanı ile ilgili süreçlerdeki değerlendirmeler, partnerlerin belirli kriterlerle puanlanması vb. diğer sayılabilecek konular kurum hafızasının önemli parçalarını oluşturur.
“Sözleşme Öncesi – Sözleşme Süreci – Mutabakat” çıktıları, ticari anlaşma çerçevesindeki geçmiş yıllara ait sözleşme arşivini oluşturacaktır.
Partner değerlendirmesi, incoming acente, otel, uçak, transfer hizmetleri vb. kapsamında, süreç içerisindeki ödeme, tahsilat, şikayet sayısı, fiyat, işbirliğine yatkınlık kapsamında veya daha da geliştirerek isteğe bağlı olarak herhangi alanlarda yapılabilir.
Kurum hafızası da sözleşme veya partner değerlendirmeleri ile sınırlı değildir. Kurum hafızasına yerleşmesi istenen kritik görülen konular sürece dahil edilmelidir.
Geçmişten günümüze, partnerlerin tur operatörünün tüm aksiyonları bu şekilde kayıtlanarak izlenebilir hale getirilebilir. Kişilerin bilgisinden çıkartılarak, kurumun hafızasına yerleştirilir. Bahsi geçen konular, yönetim değişikliği veya yeniden yapılanma benzeri durumlarda rehber niteliği kazanacaktır.
Kurum hafızası konusu da, tur operatörü iş hacmine bakılmaksızın önemli bir gündem olarak değerlendirilmelidir.
Finans
Tur operatörlerinin operasyonel finans bileşenleri, otel uçak transfer incoming acente benzeri ödemeler, misafir veya partnerden tahsilatlar, olarak nitelenebilecek işlemler ağından oluşur. Genel giderler ve Finansman konularına dair diğer bileşenler ile iç içe geçmiş bir yapıya sahip olur.
Buradaki temel konu, yine tur operatörü iş hacminden bağımsız oluşturulacak bir finans sistemidir. Belirli bölgeler, paketler, belirli otel veya diğer turizm ürünleri dikkate alınarak analizler yapılmalı, bazen 1 rezervasyonun baştan sona tüm gelir ve gideri (detaylı maliyet dağıtım anahtarlarıyla) ölçümlenmelidir.
Nakit akışı, muhasebe ve finansal işlemlerin vadelerine yansıması ile ortaya çıkar, finans konusu nakit ile daha çok ilintilidir ancak konular, Finans, muhasebe ve kontrol üçgeninde daha verimli sonuç verecektir.
Sonuç
Tur operatörlerinin yapısı ile ilgili genel bilgiler, bu seri kapsamında, yazıya dökülmeye çalışılarak okuyucuya faydalı olma amacı taşımaktadır.
Ayrıca bahsi geçen konuların bir diğer yönü de, tur operatörünün (diğer turizm işletmeleri de bu kapsama dahil edilebilir) marka değerine katkı yapıyor oluşudur.
Gerçekleştirilecek tüm olumlu organizasyonel adımlar turizm işletmesinin marka değerini yükseltecektir.
Diğer işletmelerde olduğu gibi; Turizm işletmelerinin de esas finansal amacı, piyasa değerlerini yükseltmektir.
Bu yazı GM Turizm ve Yönetim Dergisinin 168. sayısında yer almaktadır.
Abonelik formuna buradan ulaşabilirsiniz.
Dijital yayın için tıklayın.